Bloedonderzoek
Omdat we u graag op een snelle en betrouwbare manier van dienst willen zijn, hebben we de beschikking over diverse bloedanalyse apparaten. In ons laboratorium kunnen we onderzoek doen naar het functioneren van organen zoals lever en nieren, de aanwezigheid van suikerziekte of schildklierproblemen en de aanwezigheid van bloedarmoede of een ontsteking.
Daarnaast hebben we een aantal zogenaamde sneltesten voor het vaststellen van bepaalde ziekten zoals FeLV (leukemie) /FIV (aids) test bij de kat, pancreatitis (ontsteking alvleesklier) bij de kat en ook een aantal tekenziekten bij de hond. Deze onderzoeken zijn klaar terwijl u wacht.
Ondanks alle mogelijkheden in onze praktijk zijn bepaalde onderzoeken alleen uitvoerbaar bij een specialistisch laboratorium. Mocht het nodig zijn, dan sturen wij de bloedmonsters op.
Urine onderzoek
Urineonderzoek is allereerst van belang voor de diagnose van urinewegproblemen. De diagnose van bijvoorbeeld blaasontsteking bij hond en kat is voor een groot deel gebaseerd op het urine onderzoek waarbij de samenstelling en concentratie van de urine wordt onderzocht alsmede de aanwezigheid van bloedcellen, ontstekingscellen, bacteriën of steentjes kan worden vastgesteld. Urine onderzoek is ook onontbeerlijk in de diagnostiek van alle ziektes die gepaard gaan met meer drinken en meer plassen, zoals nierproblemen, leverproblemen.
Huid afkrabsels
In vele gevallen is het zinvol om huid en haren onder de microscoop te onderzoeken. Daartoe worden meestal wat haartjes verwijderd en de huid afgekrabt op die plaatsen waar de huid afwijkend is. Microscopisch onderzoek van huidafkrabsels kan ons informatie geven over de aanwezigheid van parasieten, bacteriën, gisten en soms schimmels. Het is relatief weinig belastend voor het dier, snel uit te voeren en levert soms zeer waardevolle informatie op.