Tandplaque is een film (dun laagje) van slijm, voedselresten en bacteriën dat op de tanden zit. Tandplaque is met het blote oog niet te zien. Als tandplaque niet dagelijks verwijderd wordt, kan het verkalken en tandsteen vormen.
Tandsteen is een verkalkte massa van tandplaque. De aanwezigheid van tandplaque en tandsteen op zichzelf vormen niet direct een gezondheidsprobleem, echter door tandplaque en tandsteen ontstaat een tandvleesontsteking of gingivitis.
Gingivitis is een bedreiging voor de gezondheid van het dier. Gingivitis heeft namelijk een aantal gevolgen voor het tandvlees maar ook voor de rest van het lichaam. Een niet behandelde gingivitis zal in omvang toenemen en dieper worden (parodontitis) waardoor pijn ontstaat, ontstekingen van het kaakbot kunnen optreden en tanden zelfs spontaan los kunnen gaan zitten. Daarnaast leidt een chronische ontsteking in de mondholte tot schade in nieren, lever, hart en andere organen.
Voor gebitsbehandelingen maken wij gebruik van een zogenaamde dentale unit . Hiermee kunnen we het gebit ultrasoon reinigen, boren/slijpen en polijsten.
In februari is er altijd de landelijke actie “de maand van het gebit”. U kunt in deze maand langskomen voor een gratis gebitscontrole van uw huisdier.