Een aantal ziekten van hond en kat , die vooral op oudere leeftijd ontstaan, kunnen leiden tot een verhoging van de bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk kan leiden tot complicaties van de ziekte, maar het is ook mogelijk dat de verhoogde bloeddruk het ziekteproces versnelt of verergert.
De meeste ziekten die gepaard gaan met een verhoging van de bloeddruk zijn ouderdomskwalen. Voorbeelden zijn nier-, schildklier- en hartproblemen. Bij senioren (grote hond boven de 7 jaar, kleine hond boven de 10 jaar en kat boven de 12 jaar) kan het dus zinvol zijn om de bloeddruk jaarlijks te laten meten. Een afwijkende bloeddruk of een verandering van de normale bloeddruk van het dier kan ons op het spoor zetten van een dergelijke ziekte.
Het is van belang dat de hond of kat rustig wordt benaderd en dat de eigenaar hem of haar zoveel mogelijk op het gemak stelt. Stress heeft invloed op de hoogte van de bloeddruk. Omdat schrikreacties (bijvoorbeeld geluiden uit de omgeving) een snelle verandering in de bloeddruk kunnen veroorzaken, wordt altijd het gemiddelde van een aantal metingen genomen.