Kattenziekte 05-08-2020

Wij krijgen momenteel veel vragen over kattenziekte i.v.m. recente berichtgeving in het nieuws. Op plekken in de regio Harderwijk en Ermelo (Gelderland) zijn enkele gevallen van kattenziekte vastgesteld.

Kattenziekte wordt veroorzaakt door een virus dat via de ontlasting wordt uitgescheiden en zeer besmettelijk is voor andere katten. Het veroorzaakt plotselinge sterfte onder niet-gevaccineerde katten. Symptomen van het virus kunnen o.a. zijn:

  • Ernstige diarree
  • Braken
  • Koorts
  • Uitdroging

Kattenziekte is zeer besmettelijk. Dieren die elk jaar gevaccineerd zijn, zijn vaak goed beschermd tegen kattenziekte. Omdat kittens nog weinig weerstand hebben, is de ziekte voor hen het meest gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om kittens 2x te laten vaccineren, op 9 en op 12 weken leeftijd. Bij een uitbraak van kattenziekte, kan het raadzaam zijn om ook nog op 16 weken leeftijd te  vaccineren, zodat het kitten extra veel antistoffen kan opbouwen tegen het virus. Tot kittens deze vaccinaties hebben gehad, adviseren wij u om uw kitten binnen te houden, zodat hij geen virus kan oplopen tot hij beschermd is.

Na de kitten-entingen moet een kat op 1 jarige leeftijd weer gevaccineerd te worden tegen kattenziekte en daarna elke 3 jaar om goed beschermd te zijn. Dat heet de grote cocktail. Daarnaast worden de meeste katten tussendoor nog elk jaar gevaccineerd tegen niesziekte.

Voor kattenziekte geldt dus dat uw kat beschermd is als hij in de afgelopen 3 jaar gevaccineerd is tegen kattenziekte. Dit kunt u controleren door in het vaccinatieboekje te kijken; daarin kunt u de sticker van de “tricat” (de grote cocktail) terugvinden. Indien uw kat in de afgelopen 3 jaar deze vaccinatie niet meer heeft gehad, adviseren wij om uw dier zo snel mogelijk te laten vaccineren. Na een week heeft hij dan voldoende bescherming opgebouwd. Tot die tijd adviseren wij om uw kat binnen te houden, zodat hij geen contact kan hebben met mogelijk besmette katten in de omgeving.

Als u verder nog vragen heeft, neem dan gerust contact op met de praktijk.