Vaccineren op maat bij de hond

De vaccicheck, ook wel titerbepaling genoemd, is een sneltest waarbij we een paar druppels bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC).

Al jaren is er is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de “grote”cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze praktijk vaccineren we al jaren de ”grote “cocktail eens in de drie jaar.

Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt, waardoor de hond nog goed beschermd is. Dit is dus te bepalen met behulp van de vaccicheck. De uitzondering is de vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden.

Met de vaccicheck kunnen we aantonen of de bescherming tegen DHP nog voldoende is. Nadeel is dat het iets duurder is, maar het voordeel is dat er niet onnodig gevaccineerd wordt.

Hoe gaat de titerbepaling in zijn werk?

U kunt een afspraak maken voor de vaccicheck, gezondheidscontrole en vaccinatie. Uw hond wordt helemaal nagekeken en we geven de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil. En indien gewenst tegen kennelhoest.
Tegelijkertijd nemen we wat bloed af van de hond voor de vaccicheck. De test zelf duurt ongeveer een half uur. We doen de test doorgaans op een later tijdstip en bellen of mailen dan de uitslag van de test door. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw hond. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de DHP vaccinatie. Deze vaccinatie krijgt u dan gratis.

Kosten vaccicheck

De titerbepaling, inclusief bloedafname, kost 43.00 euro. De kosten voor de “kleine” cocktail (ziekte van Weil) inclusief titerbepaling komt op 90.00euro. Als de bescherming onvoldoende is, is de DHP gratis.

En Leptospirose dan?

Voor leptospirose (=Ziekte van Weil) en kennelhoest zijn geen titerbepaling mogelijk. Een goede bescherming hiertegen kan alleen gegeven worden door jaarlijkse vaccinatie.